Minnet av Hansakatastrofen

En råkall novembernatt 1944 torpederades passagerarfartyget S/S Hansa av en sovjetisk ubåt. Endast två personer överlevde. Med fartyget försvann 84 människor och lika många livsöden i djupet. För att hålla minnet av dem vid liv berättas här historien om S/S Hansa och den katastrof som drabbade inte bara Gotland utan ett helt land.

Under tio års tid har Jakob Ringbom och Lars Almgård Kruthof gjort efterforskningar för att ge en bild av fartyget, de händelser som ledde fram till katastrofen och det som utspelade sig efteråt. De har grävt djupt i såväl svenska som ryska arkiv som förut varit hemligstämplade och har intervjuat anhöriga till dem som var ombord på fartyget vid katastroftillfället.

Gotlands museum uppmärksammar 80-årsminnet av Hansakatastrofen både med denna bok och en utställning.

Jakob Ringboms farfar, Jens Ringbom, var en av dem som omkom på S/S Hansa. Jakob har tidigare intresserat sig för fartygskatastrofer och har bland annat skrivit Hymn för Hulda Veström – en roman om Titanic och Öster om sol, väster om måne – en roman om John Bauer. Lars Almgård Kruthof var tidigare museipedagog och guide på Gotland Museum, numera intendent på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Jakob Ringbom & Lars Almgård Kruthof:
S/S Hansa. Minnet av en sjökatastrof
Fornsalens förlag
Utkom 2024