S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof

Gotlands Museum
15 juni 2024 – 15 mars 2025

Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade både Gotland och Sverige. Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades utanför Gotland av en sovjetisk ubåt och sjönk inom loppet av en minut. Endast 2 av de 86 pe­­rsoner som fanns ombord överlevde. Utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof har som syfte att lyfta fram människorna och fartyget men också en mörk händelse i svensk historia.

Vraket av Gotlandsbåten S/S Hansa vilar fortfarande på 100 meters djup i Östersjön. Men minnena efter den oerhörda katastrof som inte bara drabbade Gotland, utan hela Sverige när fartyget klövs i två delar av en sovjetisk torped lever i allra högsta grad kvar.

De 86 passagerarna och besättningsmännen hade bara drygt 2,5 timme kvar av den nio timmar långa resan mellan Nynäshamn och Visby. Det var dimmigt, mörkt och kallt med grov sjö. Vissa hade därför avstått från att resa. Något som räddade deras liv. Kanske hade några av passagerarna redan vaknat i sina hytter. Andra kunde inte sova på grund av sjögången, och flera i besättningen var redan i gång med sina arbetsuppgifter. När fartyget var knappt fyra mil utanför Stenkyrkehuk vid den gotländska kusten stannade skeppsklockan på 05.57. Gotlandsbåten hade träffats av en sovjetisk torped. Inom loppet av en minut sjönk fartyget till botten.

Män, kvinnor och barn kämpade för sina liv i det råkalla vattnet och endast två personer överlevde. ”Jag hade bara tur”, förklarade kapten Arne Thuresson om varför just han överlevt. Mohlin och styrman Arne Thuresson upptäcktes på en livflotte nära åtta timmar senare i ett kaos av vrakdelar. De försökte hålla värmen med oljerockar, sura filtar och genom att äta det som fanns i räddningsflottens krislåda. Samma kväll klockan anlände minsveparen Landsort till Visby med de två överlevande. När besättningen tillfrågades om fler överlevande blev svaret kort: ”Det finns inga fler.”

Med utställningen vill Gotlands Museum kasta nytt ljus på en av Sveriges största fartygsolyckor i modern tid. Besökarna förflyttas in i olika rum där föremål från S/S Hansa lånats in för att för första gången visas tillsammans. Genom berättelser och bilder kommer man närmare människorna som förlorade sina liv i djupet, men också de överlevande och anhöriga som lämnades kvar i en tid när man inte berörde ordet sorg. Utställningen försöker närma sig svaret på gåtan om vad som hände, om det svåra säkerhetsläget och vad det var för starkt ljus de överlevande såg i havet från sin flotte.

Vraket efter S/S Hansa hittades 1988. Utställningen bygger på ett mångårigt forskningsarbete av gotlänningarna Lars Almgård Kruthof  och Jakob Ringbom, som båda har personliga kopplingar till Hansakatastrofen. Deras bok S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof gavs ut tidigare i år.