Mopeden – en svensk designhistoria

Kulturen i Lund
26 september 2020 – 21 februari 2021

En Crescent-moped från 1959. Foto: Claes Johansson

En Crescent-moped från 1959. Foto: Claes Johansson

Utställningen Mopeden – en svensk designhistoria går på djupet i mopedens designhistoria, från 1950-talet till 1970-talet. Här visas folkhemsikonerna och de lekfulla experimenten, succéer och fiaskon. Vilka var det som designade och varifrån kom inspirationen?

Mopeden är ett fenomen i svensk nutidshistoria. Den skapades 1952 som ett billigt bruksfordon för vanligt folk. På kort tid såldes hundratusentals mopeder. Snart stod också 15-åringen och suktade i cykel- och sportaffären. Då dög det inte med en simpel cykel med hjälpmotor. De svenska tillverkarna svarade med – design! Plötsligt kunde 50-kubikaren vara en rymdraket – med toppfart på 30 km/h.

Hur hänger Margrethe-skålen och Hasselbladskameran ihop med svenska mopedklassiker? Kan man se linjerna från en Saab 99 i en Husqvarna moped? I utställningen visas klassiska mopeder och aldrig tidigare visat material ur arkiven. Den berättar om anonyma designhjältar och kända stjärnor som Sixten Sason, Björn Karlström, Sigvard Bernadotte och Pelle Petterson.