Nils Liedholm – från Valdemarsvik till Italien

Valdemarsviks Turistbyrå
4 maj – september 2022

I år är det hundra år sedan fotbollslegendaren Nils Liedholm (1922–2007) föddes i Valdemarsvik. Det firas genom att utställningen Nils Liedholm – från Valdemarsvik till Italien visas igen på turistbyrån i centrala Valdemarsvik. Här berättas historien om hur Nils Liedholm gick från lokal fotbollsgrabb i Valdemarsvik till att bli en världskänd fotbollsspelare och i äldre dar även tränare och vinkännare.

Ryktet att det fanns en intressant fotbollsspelare i Valdemarsvik spreds vida omkring i Fotbollssverige under början av 1940-talet. Bland klubbarna som visade intresse kan nämnas Sleipner, AIK, IFK Norrköping och Eskilstuna. År 1943 skrev han på för Sleipner i Norrköping. Att det blev just Sleipner berodde nog på att det var 1930-talets storlag och dessutom Nils favoritlag. Många gånger hade han tagit tåget från Valdemarsvik till Norrköping för att se sina favoriter spela på Idrottsparken.

Under de tre åren som följde i Sleipnertröjan blev Nils också uttagen till sin första landskamp – en B-landskamp som spelades i Norrköping mot Danmark i juni 1946. På våren 1947 debuterade han i allsvenskan för IFK Norrköping och på sommaren samma år debuterade han i A-landslaget. Nils Liedholm blev OS-mästare i London 1948. Året efter blev han proffs i italienska Milan och fick därmed inte delta i landslaget förrän på VM på hemmaplan 1958, då även proffsspelare fick medverka.

I Milan bildade han, tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl den fantastiska målmaskinen Gre-No-Li. Under sin tid i Milan förde han laget till fyra ligasegrar. Enligt många italienare
var Milans lagkapten den mest komplette fotbollsspelaren någonsin i den italienska fotbollen.

I början av 1960-talet inledde han sin karriär som tränare, först i Milan och senare i Roma. Han gjorde också kortare inhopp i andra klubbar.

Efter Liedholms bortgång 2007 beslutade Valdemarsviks kommun att hedra hans minne med en bronsbyst i Valdemarsviks rosarium, omgärdad av rosor med namnet Nils Liedholm ”Lidas”. Under arbetets gång, och i nära samarbete med sonen Carlo Liedholm, togs initiativet till utställningen Nils Liedholm – från Valdemarsvik till Italien, som nu har återinvigts. I utställningen får man, med hjälp av bilder och material från familjen Liedholms privata samlingar, ta del av fotbollsstjärnans liv och karriär.