Mysteriet på Östersjön i det kalla krigets skugga

Bokomslaget

Den 20 februari 1948 – i stark vind och 20 graders kyla, stötte tre danska fiskare på ett nedisat, brandskadat fartyg utan besättning, vilket drev omkring i ismassorna på Östersjön utanför danska kusten. Vraket gjorde ett spöklikt intryck. Det visade sig vara det svenska fartyget M/S Kinnekulle. Snart därefter försvann ett annat svenskt fartyg spårlöst, S/S Iwan. Båda hade lastat kol i Polen. Försvinnandena blev aldrig klarlagda.

Under två decennier har Jan Sjöberg oförtrutet forskat för att reda ut dessa två fartygs och besättningars öden. Mysteriet på Östersjön blir till en studie i det kalla krigets praktik genom författarens otaliga och intensiva kontakter med Militära underrättelse- och säkerhetspolisen, polska myndigheter och arkiv, med ambassader och möten med sjöfolk och sörjande anhöriga, med djupdykningar i pressarkiv och facklitteratur. Utrikesdepartementet, journalister, säkerhetsexperter och internationella historiker har också varit Sjöberg behjälpliga i hans jakt på sanningen.

I boken Mysteriet på Östersjön i det kalla krigets skugga ger Jan Sjöberg äntligen svaret på den sjuttio år gamla gåtan från det kalla krigets dagar.

Jan Sjöberg är historiker, författare och tidigare rektor.

Jan Sjöberg:
Mysteriet på Östersjön i det kalla krigets skugga. Forskning efter M/S Kinnekulles och S/S Iwans besättningsmän
Carlsson Bokförlag
Utkom 2018