Naftasyndikat – Stalins oljebolag i Sverige

Bokomslaget

Mellan 1928 och 1937 syns Naftamackarnas triangelformade röda skyltar över hela Sverige, men för de flesta svenskar är det okänt att oljebolaget är en del av en underjordisk rörelse för att finansiera och sprida den kommunistiska revolutionen från Josef Stalins Sovjetunionen.

I Naftasyndikat tecknas ett porträtt av mannen bakom bolaget. En person helt okänd för allmänheten, som fostrades i det svenska bankväsendet, valdes in i riksdagen för att i nästa stund kräva att bli utkastad därifrån, därefter jobbade för Vladimir Lenins handelsdelegation och blev agent för Stalin. Som direktör för Naftasyndikat drev han en spioncentral med företaget som fasad. Det var författaren Fredrik Malms morfars far, Einar Kruse.

Naftasyndikat är en ovanlig släktkrönika in i okänt land. Där andra släktkrönikor rör personer och deras inbördes relationer handlar berättelsen om Einar Kruses liv och gärning om något annat och mer allmängiltigt, ett stycke förbisedd, bortstädad eller omsorgsfullt hemlighållen samtidshistoria.

Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna, samt tidigare medarbetare och ledarskribent på bland annat Expo, Upsala Nya Tidning och Gefle Dagblad. Professor em. Wilhelm Agrell, författare och säkerhetsexpert, har skrivit bokens förord.

Fredrik Malm:
Naftasyndikat. Berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige
Carlsson Bokförlag
Utkom 2020