Nationalmuseums öppningsdatum spikat

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och Nationalmuseums ställföreträdande chef Birgitta Castenfors med statyn "Ung kvinna med blomsterkrans i hår". Nu börjar konsten flytta in. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och Nationalmuseums ställföreträdande chef Birgitta Castenfors med statyn ”Ung kvinna med blomsterkrans i hår”. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

Efter att ha varit stängt för renovering sedan 2013 inleder nu Nationalmuseum inflyttningen i den nyrenoverade museibyggnaden mitt i Stockholm. Museet kommer att öppna för allmänheten med stora festligheter lördagen den 13 oktober 2018.

Torsdagen den 14 december, tio månader innan nyöppningen, besökte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) museibyggnaden för att bilda sig en uppfattning om de omfattande förändringarna som väntar besökarna.

Efter nyöppningen kommer konsten visas i både dagsljus och konstljus då de tidigare täckta fönstren tagits upp och visar nu vyer mot staden istället. En ny färgsättning, inspirerad av husets arkitekt Friedrich August Stülers originalidéer, kommer att ge besökarna en ny upplevelse av konsten.

– Lördagen den 13 oktober 2018, slår vi upp portarna och välkomna alla nya och gamla besökare. Nationalmuseum på Blasieholmen blir återigen en plats för kulturella upplevelser. En angelägenhet för alla – ägd av alla, säger Birgitta Castenfors, ställföreträdande chef för Nationalmuseum.

För att markera att inflyttningen inleds rullade kultur- och demokratiministern tillsammans med in det första verket, skulpturen ”Ung kvinna med blomsterkrans i håret” av Johan Niklas Byström, skänkt till museet öppningsåret 1866 av änkedrottning Joséphine, i en av museisalarna. Skulpturen ska senare placeras i den nya luftiga skulpturgården på museets entréplan.

Flera tusen föremål kommer manuellt och varsamt flyttas in på de tre våningsplanen. Ett arbete som tar nästan tio månader. Utöver själva konstsamlingarna, scenografi och inredning ska även andra funktioner installeras: en ny restaurang, två nya ateljéer för skapande verksamhet, en museibutik med mera, samt övriga system och servicefunktioner.

Förutom en genomgripande teknisk uppdatering av byggnaden, kommer den efter öppningen att ha kapacitet för dubbelt så många besökare mot tidigare. Målet är att 300 000 besökare ska söka sig till museet under de två och en halv månad museet har öppet under 2018. För de första 12 månaderna är målet för antal besök 800 000.

(2017-12-14)