På fredag öppnas portarna till årets Museimässa, den fjärde i ordningen på Arbetets museum. I år inrymmer mässan 18 utställare, ett antal föreläsningar och andra aktiviteter.

Museimässan är Sveriges enda nationella museimässa. Den arrangeras av Arbetets museum och Sveriges största museiförening ArbetSam och syftar till att uppmärksamma turistnäringen och alla de arbetslivsmuseer som finns i landet. 

– Här finns mycket att uppleva! I de ”levande montrarna” kan våra besökare se massor av spännande prylar, maskiner och träffa människor som gärna berättar om sina museer. För familjer finns också en hel del kul att göra i de olika montrarna, men också i kreativa verkstaden som håller öppet under mässan, berättar Torsten Nilsson, Arbetslivsintendent, Arbetets museum.

Mässan pågår fredag och lördag på Arbetets museum. Under fredagen delas pris ut till Årets Arbetsmyra, en utmärkelse som Arbetets museums vänförening ansvarar för. På lördagen bjuder Bottleneck John på gitarrshow utöver det vanliga. Under båda mässdagarna hålls även föreläsningar, en nyhet för året är ett fotoföredrag om Oljeön och Alunda gjuteri i Västmanland.

Flera av utställarna har rest långt för att vara med på mässan. Glommers Hattmuseum från Glommersträsk i Lappland är ett exempel. I Glommers Hattmuseums monter bjuds vi på sann nostalgi i form av fantastiska damhattar från 1930-1960-talen. Här visas även bland annat samtida modeplanscher, modetidningar och hattstockar.

– Museimässan är en verklig inspirationskälla som kan ge en hel del goda tips på smultronställen och nya spännande resmål inför sommaren, säger Torsten Nilsson.