Natur och kultur vid Vänern

Från och med år 2000 heter Vänermuseets årsskrift Vid Vänern – natur & kultur. Museet vill på detta sätt försöka skapa en igenkännbar skrift, men också tala om att arbetsområdet är alla aspekter av sjön; natur- såväl som kulturhistoria. En rad experter och hängivna vänervänner medverkar som författare.

Till dessa hör författarna av artikeln ”Liljestenarna”, Leon Rhodin och Leif Gren, arkeologer vid Riksantikvarieämbetet. Båda visar prov på stor kunskap sina ämnen men även en ren fascination för det forntida. Artikeln är ett inlägg i en debatt som är livlig bland vissa historiker och insatta; varifrån kommer inspirationen till liljestenarnas motiv, vem gjorde dem, hur hamnade de just här i bygden, varför lät man göra dem och vilka var beställarna.

Vänermuseet har med målmedvetenhet omformat sin verksamhet och organisation och har därigenom kunnat anställa en biolog. Hon heter Eva Gustavsson och skriver ett inlägg om Vänerns miljöhistoria kallat ”Sjön som slasktratt”.

En person som ägnat en stor del av sitt arbete och engagemang åt Vänern och i synnerhet till den svenska och danska maritima historien, och påverkat historieskrivningen, är Christer Westerdahl. Han är för närvarande anställd vid Malmö museer och var tidigare knuten till danska nationalmuseets marinarkeologiska forskningscenter. Westerdahls bidrag ”Sägner om skepps- och båtbygge” rör den del av kulturhistorien som intresserar sig för folktrons sägner och myter.

Vid Vänern natur  & kultur
Årsskrift Vänermuseet år 2000
47 sidor, häftad, illustrerad
Utkom 2000