Förhållandet mellan moral och politik är komplicerat, inte minst när det gäller neutralitetspolitik. Det visar Sten Ottosson som i sitt avhandlingsarbete granskat några politikers och tidningars syn på neutralitetspolitikens moraliska problematik.
Intresset för svensk utrikespolitik under andra världskriget och kalla kriget har varit stort på senare år. Både bland forskare och debattörer har kritiker tyckt att historikerna underlåtit att undersöka vilka uppfattningar som rått om de moraliska gränserna för den svenska utrikespolitiken under dessa skeden.
I sin avhandling "Den (o)moraliska neutraliteten" visar Sten Ottosson att en sådan analys är möjlig. De undersökta aktörerna erkände vissa moraliska problem och tog upp dessa till diskussion. Även om de endast i begränsad utsträckning gav uttryck för grundläggande åsikter om förhållandet mellan moral och politik önskade de finna en moralisk grund, eller legitimering, för den utrikespolitik de förordade.
Undersökningen visar inte på någon större värdering av svensk neutralitetspolitik som något moraliskt gott. Aktörerna var medvetna om att neutraliteten kunde uppfattas som moraliskt problematisk. De gav uttryck för flera olika former av moralisk kritik mot denna. En slutsats i avhandlingen är att valet av neutralitetspolitik 1948-49 inte verkar ha skett på grund av denna politiks moraliska innehåll utan snarare trots detta.
I en jämförelse mellan aktörernas sätt att prioritera mellan olika viktiga värden framträder två dominerande prioriteringar: antingen betonades freden eller friheten. De som förordade neutralitetspolitik lyfte också främst fram freden som motivering. Sten Ottosson visar också att det tidigt framträdde ett starkt ställningstagande för väst i kalla kriget. I ett avslutande avsnitt diskuterar han kortfattat vilka konsekvenser som avhandlingens resultat kan få för uppfattningen om svensk utrikespolitik under kalla kriget. Sten Ottosson uppmärksammar de problem som uppstod när aktörerna å ena sidan tog ställning för väst, men å den andra inte ville ansluta sig till en västlig militär allians. Det var uppenbart svårt att vara neutral och samtidigt ha ett västperspektiv på det kalla kriget.
Författare: Sten Ottosson
Avhandlingens titel: Den (o)moraliska neutraliteten. Tre politikers och tre tidningars moraliska värdering av svensk utrikespolitik 1945-52.
Institution: Historiska institutionen
Disputation: onsdag 22 mars kl. 10.15 i hörsal 2, Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10.
Fakultetsopponent: Mikael af Malmborg, Lunds universitet.