Bertil Fridhagen och Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors

Bertil Fridhagen (1905–1993) i Bodafors var en av Svenska Möbelfabrikernas mest produktiva möbelarkitekter. Vi får följa hans breda och mångfacetterade produktion som inleddes med påkostade stilmöbler på 1930-talet. Senare kom succéerna med möbelserier och deras nästan outtömliga kombinationsmöjligheter. Material var teak, jakaranda eller valnöt och med namn som Librett, Facett och Variett. Det blev en populär möbeltyp som fanns i nästan varje hem på 1960-och 1970-talen. Fridhagen experimenterade även med nya former och vann internationell framgång med bland annat stolen Limento.

Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors var en av landets största tillverkare av möbler under en tid då Sverige hade en rik och omfattande möbelproduktion. De var kända för sina skickliga snickare och höga kvalitet, en kvalitet som knappast går att nå upp till i dag.

Trots Bertil Fridhagens mycket stora produktion, både vad gäller modeller och antal, skildras hans verksamhet för första gången i Sigrid Eklund Nyströms bok. Texten kompletteras med över 200 bilder.

Sigrid Eklund Nyström har under många år arbetat vid Nordiska museet. Hon disputerade med avhandlingen Möbelarkitekt på 1930-talet. Om inredningsfirman Futurum och hur en ny yrkesgrupp etablerar sig. Hon har även skrivit boken Axel Larsson. Möbelformgivare under fem decennier om en annan formgivare vid Bodafors.

Sigrid Eklund Nyström:
Bertil Fridhagen och Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors
Carlsson Bokförlag
Utkom 2022