Norden under andra världskriget

Bokomslaget

Den 1 september 1939 anföll tyska styrkor Polen på Hitlers order – och andra världskriget var ett faktum. Sverige klarade sig från att bli anfallet eller ockuperat under kriget, men våra nordiska grannar Danmark, Norge och Finland hade inte samma tur.

Den 30 november 1939 anföll Sovjetunionen Finland och vinterkriget inleddes; Sverige skickade en frivilligkår till vårt grannland, vilket är en nästan unik händelse i världshistorien. Den 9 april 1940 blev sedan Danmark och Norge invaderade av Nazityskland.

Boken Norden under andra världskriget – hotet från Stalin och Hitler lyfter fram flera kända och okända aspekter av hur Norden drabbades under andra världskriget. Vem var det till exempel som kallades ”Vita döden” av sovjetiska soldater? Hur kommer det sig att en SS-bataljon var i Luleå? Tänkte Sverige invadera Danmark? Vilket var Nordens största fältslag genom tiderna? Var Norge en krigskyrkogård för tyska örlogsfartyg? Detta är några frågor som boken ger svar på.

Flera av våra främsta militärhistoriska författare har skildrat vad som hände och vad resultatet blev. Boken omfattar tretton kapitel som lyfter fram olika perspektiv på det som ägde rum i Norden under de dramatiska åren 1939–1945, som kom att förändra världen och vårt sätt att se på den.

Anders Frankson (redaktör):
Norden under andra världskriget – hotet från Hitler och Stalin
Bokförlaget Semic
Utkom 2018