Nu startar idrottens hundraårsfest

I år fyller Riksidrottsförbundet 100 år. Jubileet kommer att firas med en lång rad aktiviteter inom alla idrotter, under hela året och över hela landet.

Dela glädjen är det gemensamma temat för hela jubileet. Och med det menar vi inte bara glädjen i årets födelsedagsfirande utan framför allt glädjen i idrottens aktivitet och gemenskap, förklarar RF:s ordförande Gunnar Larsson.

Den stora Idrottsgalan i Globen var startskottet på ett intensivt år som kommer att avslutas med Idrottsgalan 2004. Som vid alla jubileer kommer tillbakablickandet på det gångna seklet – ett sekel då idrotten utvecklades från en begränsad sysselsättning för några få män till en bred folkrörelse öppen för alla – att ha sin givna plats. Ett exempel är att RF kommer att märka ut 100 idrottshistoriska platser och miljöer över hela landet. Från Riksgränsen i norr (en av de första skidanläggningarna i landet) till bollen i Ystad (som byggdes till fritidsutställningen 1936) kommer idrottens historia att uppmärksammas.

– De flesta känner väl till Stockholms Stadion eller Exercishuset vid Heden i Göteborg. Men det finns så mycket mer som vittnar om vår historia, platser som folk i gemen aldrig tänker på. Hur många vet till exempel att det finns en ek i Folkparken i Norrköping, som brottaren Ivar Johansson fick som pris när han vann OS-guld i Berlin 1936? Eller att den första fotbollsmatchen i Sverige spelades i Rörsjöbanan i Malmö, frågar Gunnar Larsson

De 100 idrottshistoriska platserna kommer att märkas ut med skyltar, som avtäcks i samband med Kulturhusens dag den 7 september.

Den 11 januari tjuvstartade jubileet med en nationell utställning om idrottsledaren: Idrottsliv – om kassören, tränaren och chauffören. Den har tagits fram i samarbete med Arbetets museum i Norrköping, där den också invigdes, och kommer under året att turnera runt på ytterligare fem platser i landet.

(2003-01-20)