Under de senaste årens utgrävningar i Sigtuna har arkeologer hittat närmare hundra olika föremål med runor på. Forskningen kring hur runorna ristats och av vem har gett upphov till Riksantikvarie- ämbetets första barnbok. Thorger och Disa lär sig rista runor är en berättelse om hur det kan ha gått till när ristningarna gjordes. Boken vänder sig till barn i mellanstadieåldern och innehåller en praktisk handledning i hur man ristar runor.

De många fynden med runristningar hittades vid grävningarna i Sigtuna under 1980- och 1990-talet. Hur kan det ha gått till när runorna ristades? Vem var det som höll i ristarkniven? Varför ristades just de här runorna på just den benbiten? Frågorna gav inspiration till en faktabok om runor för barn och till berättelsen om Thorger och Disa.

– Boken bygger på kunskapen som de arkeologiska utgrävningarna har gett. Det skulle alltså ha kunnat gå till precis så här, säger bokens författare Marit Åhlén som är runexpert på Riksantikvarieämbetet.

Den färgglada berättelsen om runristarna utspelar sig mestadels i Sigtuna. Teckningarna är gjorda av Jacques Vincent, som i flera sammanhang gjort bilder för att levandegöra det vikingatida och medeltida Sigtuna. Fotografier i boken visar hur de runristade föremålen ser ut idag, efter att ha legat nästan tusen år i jorden.

Thorger och Disa lär sig rista runor är den första boken i en kommande serie barn- och ungdomsböcker från Riksantikvarie- ämbetet. Boken ges ut tillsammans med Sigtuna Museum som i utställningen På spaning efter den medeltid som flytt visar några av bokens originalteckningar och en del av de ben och föremål som hittats vid utgrävningar i Sigtuna och som spelar en viktig roll boken.

Marit Åhlén & Jaques Vincent:
Thorger och Disa lär sig rista runor
Riksantikvarieämbetets förlag
53 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i juni 2002.