Genom de senaste tjugo årens utgrävningar i Sigtuna har ny kunskap om stadens äldsta historia kommit i dagern. Utifrån resultaten från dessa utgrävningar har också nya teorier kring den tidiga urbaniseringen och riksbildandet i Sverige sett dagens ljus. Nu sammanfattas de senaste årens Sigtunaforskning i boken Vyer från medeltidens Sigtuna av Sten Tesch och Jacques Vincent.
Tanken bakom boken är att visa ögonblicksbilder från medeltidsstaden vid olika tidpunkter i kombination med fotografier av samma platser idag. Kombinationen av de färgrika medeltidsbilderna och bilderna från dagens Sigtuna skapar en unik närvarokänsla. Det går verkligen att känna igen sig i historien! Konstnären Jacques Vincents vackra och detaljrika bilder är en minst lika viktig del i boken som texterna av Sten Tesch.
Tyngdpunkten ligger inte i första hand på exakta historiska och arkeologiska fakta utan tanken är snarare att skapa en stämning och en känsla för hur livet i den medeltida staden levts. Samtidigt borgar Teschs gedigna erfarenhet från utgrävningar i staden för den vetenskapliga bakgrunden till bilderna. Sten Tesch har varit chef för Sigtuna Museum sedan 1985 och tillhör de främsta inom forskningen kring den medeltida urbaniseringen och riksbildandet.
Jacques Vincent arbetar sedan många år som konstnär och illustratör, senast i boken Thorger och Disa lär sig rista runor. Han har också deltagit i utgrävningar i Sigtuna.
Sten Tesch & Jacques Vincent:
Vyer från medeltidens Sigtuna
Sigtuna Museum
48 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.