Ny dokumentärserie om Sverige och kriget

Hur var det att leva i Sverige under andra världskriget? Hur påverkades människor av allt som skedde så nära inpå? I år är det 80 år sedan kriget tog slut och SVT bad svenska folket skicka in sina minnen: brev, filmer, fotografier och dagböcker. Det kom i flera tusen svar från hela landet och resultatet blev en berättelse i fem delar om Sverige och kriget.

– Vi är överväldigade över responsen. Människor har delat med sig av minnen om mod, rädsla, kärlek och svek. Våra möten med de som var med under kriget har varit omtumlade och starkt berörande. Det öppnar våra ögon och ger eko till vår värld idag, säger Kristina Lindström, en av seriens producenter.

Serien berättas kronologiskt från 1939 till 1945. Från att det som händer i Europa känns avlägset till uppenbara hot om invasion, grannländer under nazistockupation, och insikter om krigets fasor och förintelsen. Berättelser som berör och bevarar minnen från de som var med – med hjälp av pånyttfödda bilder.

– Vi berättar om de finska krigsbarnen, de svenska interneringslägren, om Stockholm som spioncentral, om ligor som vill sabotera den svenska järnmalmsexporten till Tyskland. Om ett Sverige som balanserar mellan feghet och mod, säger Kristina Lindström.

Dokumentärserien Sverige och kriget har premiär i SVT1 och på SVT Play den 11 maj.

(2025-02-11)

Se även Dags för Historien om Sverige i SVT (2023-11-01)