Värt en omväg är en ny guidebok för den som vill resa i både tid och rum. Boken är en vägledning till trettio kulturminnen i Sverige, från Ales stenar i Skåne till Enångers kyrka i Hälsingland. Det här är en praktisk bok att ha i handskfacket eller cykelkorgen på sommarens tur genom Sverige.
Riksantikvarieämbetet förvaltar en del av de kulturmiljöer som ägs av svenska staten. Sammanlagt rör det sig om drygt sjuttio kulturmiljöer, från Ales stenar på Skånes sydkust till Sanne gravfält norr om Östersund. Värt en omväg är en inbjudande guidebok som visar vägen till trettio av dem.
Initiativtagare till boken är Monika Minnhagen-Alvsten som är informationschef på Riksantikvarieämbetet. Hennes förhoppning är att boken ska bidra till att skapa ökad förståelse och ansvarstagande för kulturmiljöerna som historiska minnesplatser.
– De här kulturmiljöerna är fragment ur vår historia. Idag kan de hjälpa oss att vidga perspektiven och förstå vår samtid bättre. Med Värt en omväg vill vi visa vägen in i historien. Den är en vägvisare till trettio spännande utflyktsmål där besökaren kan fånga glimtar från gångna tider, säger Monika Minnhagen-Alvsten.
Värt en omväg är upplagd efter olika teman. Bland utflyktsmålen finns borgar, slott, hällristningar, gravfält med mera. Första temat heter "Maktens boningar" och där hittar man till exempel Gamla Uppsala och Näs slottsruin på Visingsö. Varje temakapitel startar längst i söder och går mot norr. Vill man utforska olika typer av kulturmiljöer i en viss trakt, är det lätt att följa hänvisningarna som finns mellan kapitlen. Bokens texter är skrivna av Elisabeth Klingmark som är kulturvetare och informatör. Hon har tidigare varit medförfattare till guideböcker för barn.
Elisabeth H. Klingmark:
Värt en omväg. Vägvisare till 30 kulturminnen i Sverige
Riksantikvarieämbetet
272 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i mars 2002.