
Dag Blanck får Stora historiepriset 2025
Professor Dag Blanck, en av Sveriges främsta experter på Nordamerika, tilldelas Stora historiepriset 2025 för sin förmåga att sätta aktuella händelser i USA i ett historiskt sammanhang och göra dem begripliga för en bred allmänhet.

Riksarkivet gör en miljon handskrivna dokument sökbara
I ett nytt steg mot att göra historisk information i arkiven mer tillgänglig har Riksarkivet gjort över en miljon handskrivna dokument till sökbar text med hjälp av artificiell intelligens.

Älvdalen lämnar ifrån sig kyrkoarkivet efter 25 års kamp
Riksarkivets kyrkoarkiv blir komplett när Älvdalen, som sista församling i Svenska kyrkan, överlämnar sitt arkiv 14 maj sedan kyrkopolitikerna avbrutit 25 års civil olydnad mot staten.

250 år av judisk närvaro i Sverige
År 1775 gav Gustav III juden Aaron Isaac rätt att bosätta sig i Sverige och starta landets första judiska församling. Judiska centralrådet samordnar nu ett nationellt jubileumsfirande genom att belysa och hylla det judiska livets bidrag till Sveriges mångfald, kulturella, ekonomiska och sociala utveckling.

Sill från Vasaskeppet används i klimatstudie
Sillrester från skeppet Vasa kan hjälpa forskarna att förutsäga hur sillen kommer att påverkas av klimatförändringar de kommande hundra åren. Resultaten från studien får betydelse för planering av ett hållbart fiske, nu och i framtiden.

Gotlands bildstenar tillgängliga online
Gotlands bildstenar representerar ett unikt arkeologiskt källmaterial med stor betydelse för förståelsen av järnålderns samhälle, religion och bildvärld. Nu lanseras Forntida bilder 2.0 där över 570 bildstenar har kartlagts in i minsta detalj.

Gotska Sandön var ett sjörövartillhåll på medeltiden
Nya arkeologiska fynd från medeltiden på Gotska Sandön utmanar bilden av ön som en enslig plats för sälfångst – fram träder i stället en komplex historia av handel, sjöfart och sjöröveri.

Metallsökare gjorde fler än 200 fynd på Gotland
Gotlands Museum har för första gången tagit hjälp av Sveriges Metallsökarförening för att hitta fynd. Hjälpen har varit till stor nytta, rapporterar SVT.

Flyttplaner för Medeltidsmuseet ställs in
Medeltidsmuseet skulle få ha publik verksamhet i en likkällare vid Storkyrkan i väntan på permanenta lokaler. Men likkällaren är inte lämplig som tillfällig lokal, visar en ny utredning.

Aktivister klättrade på Vasaskeppet
I dag på förmiddagen tog sig aktivister ombord på skeppet Vasa inne i Vasamuseet. Polis tillkallades och två personer greps, misstänkta för grovt olaga intrång.

Satsning på kulturmiljövård och digitalisering i vårbudgeten
I vårbudgeten tillför regeringen pengar för att stärka sysselsättningen inom kulturmiljövård, samlingsförvaltning och digitalisering av arkiv. Dessutom föreslås Riksantikvarieämbetet och Riksarkivet bli beredskapsmyndigheter.

Nordiska museet samlar in dagboksberättelser
Nordiska museet lanserar ett nytt insamlingsprojekt med fokus på dagböcker. Insamlingen ”Hur var din dag?” sker digitalt och är öppen för alla.

Två arkiv i Sverige utsedda till världsminnen
Två unika arkiv i Sverige har utsetts till världsminnen av Unesco: Karl Tiréns jojkarkiv, en samisk kulturskatt som bevaras på Svenskt visarkiv, och Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek, som rymmer vittnesmål från överlevande i nazisternas koncentrationsläger.

Nytt militärhistoriskt museum i Linköping
Om ett par år öppnar ett nytt museum om Linköpings militära historia i friluftsmuseet Gamla Linköping. Berättelsen sträcker sig från 1500-talet ända in i vår egen tid.

Historien om Vita bussarna tillgänglig för fler
I år är det 80 år sedan tusentals människor kom till Sverige med Vita bussarna. I ett samarbete mellan Svenska Röda Korset och Sveriges museum om Förintelsen kan alla nu ta del av berättelser, fotografier och dokument från räddningsaktionen.

Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 bland annat för sin kombination av lekfullhet och vetenskapligt djup. Priset delas ut årligen av Sveriges Museer och Svenska ICOM.

Datasimulering avslöjar att bronsålderns nordbor korsade havet
Ett nytt datasimuleringsvertyg vid Göteborgs universitet visar att bronsålderns nordbor kan ha genomfört regelbundna båtfärder mellan Danmark och Norge. En resa utan land i sikte tvärs över Skagerrak.

Kasper Salin-priset till besökspaviljongen i Linnéträdgården
Den nya besökspaviljongen i Linnéträdgården i Uppsala vinner årets Kasper Salin-pris för ”ett skickligt arkitekthantverk som hanterar nutida behov av funktioner, utan att platsens magi går förlorad”.

Håvfiske i Torneälven nomineras som mänsklighetens kulturarv
Sverige och Finland nominerar håvfiske i Torneälven till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Håvfisket är ett levande bruk som sedan flera hundra år tillbaka förenar och engagerar boende vid Torneälven.

Sanningskommissionen för det samiska folket får ny ordförande
Kulturdepartementet har utsett en ny ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket. Juristen Lena Nyberg börjar sitt uppdrag den 8 april.