Nytt P1-program om familjehemligheter

Familjehemligheten finns i de flesta familjer – men vad händer när de avslöjas? Den 20 juli startar Sveriges Radio P1:s nya serie Familjehemligheten där Gunilla Nordlund, känd från släktforskningsprogrammet Släktband i P1, möter människor som gjort en upptäckt som förändrar allt de trodde de visste om sig själva och sin familj.

– Det kan vara omskakande nog att hitta hemligheter från länge sedan som kullkastar ens bild av släkten. Men när hemligheterna ligger nära i tid berör de ens egen identitet på ett helt annat sätt. Som när det plötsligt dyker upp en okänd far eller när det avslöjas att mormor hemlighållit sitt ursprung i hela sitt liv, säger Gunilla Nordlund.

I det första avsnittet medverkar också släktforskaren Peter Sjölund, som är specialiserad på frågor.

Serien Familjehemligheten kommer att omfatta åtta avsnitt med start den 20 juli klockan 11.04, men de tre första avsnitten går att lyssna på redan nu programmets hemsida.

Första avsnittet av Familjehemligheten har underrubriken ”DNA-testet avslöjade min okända släkting”. Det handlar om Patricia som är adopterad från Indien och som inte har hittat några spår efter sin biologiska mamma. Så visar ett DNA-test att hon har en släkting – i Norge! Kommer hennes nya släkting att kunna avslöja hemligheten om Patricias ursprung? Gunilla Nordlund har följt Patricias resa och tar hjälp av DNA-släktforskaren Peter Sjölund för att hjälpa henne i jakten på svar.

Måndagen därpå sänds ”Släkten dolde våra romska rötter”. Ingen talar om mormors ursprung. Men när det avslöjas att släkten har romska rötter vändes Sandra Englund liv upp och ner. Både far- och morföräldrar har tigit. Inte ens hennes föräldrar vet något. Men för Sandra innebär beskedet om att hon är en del av resandefolket att hon måste ompröva synen på vem hon är.

Familjehemlighetens tredje del är ”Min pappa var inte min pappa”. DNA-testet tog han egentligen bara på skoj, men beskedet avslöjade en hemlighet. Anders pappa är inte hans biologiske pappa. Hans far är istället en anonym donator. Beskedet ställer livet på ända och blir början på en jakt efter sanningen och en osannolik historia.

(2020-07-19)