Nytt polismuseum skapas på Gärdet i Stockholm

Rikspolisstyrelsen håller på och skapar ett nytt polismuseum som kommer att finnas i lokaler intill Tekniska museet på Gärdet i Stockholm. Museet skall öppna 2007.

Museet ska visa polisens utveckling över tiden i relation till samhället och ”vara en plats för kommunikation och diskussion om polisarbete samt om polisens roll och funktion i samhället”.

Gårdagens och dagens polisarbete, kriminalhistoria, teknisk utrustning och kriminalteknik kommer bland annat att visas i museet. Hur polisen och polisarbetet skildras i t.ex. TV-serier och deckare kommer också att behandlas.

– Museet kommer också att ha verksamhet som behandlar aktuella samhällsfrågor med anknytning till polisverksamheten idag. Historien används då för att ge perspektiv på samtidsfrågorna, säger museichefen Helena Westin.

Polismuseet utgår från samlingarna från de tidigare Polishistoriska och Polistekniska museerna. Föremålssamlingarna som dokumenterar polisens historia genom material från brottsutredningar, teknisk utrustning, föremål, litteratur och dokumentation har samlats in under hela 1900-talet.

Polishistoriska museet är stängt inför uppbyggnaden av det nya polismuseet. Polistekniska museet har tills vidare öppet för bokade visningar.

(2006-03-14)