Nytt program i P1 om släktforskning

När P1:s nya program Släktband har premiär söndagen den 7 november får Sveriges Radio sitt första program om släktforskning.

– Vi vill visa på alla möjligheter som släktforskning innebär, självklart inspirera och ge kunskap om hur man gör för att komma en person nära genom arkiven, säger Gunilla Nordlund, projektledare och en av programledarna.

Programmens innehåll är tänkt att vara intressant för såväl erfarna släktforskare som för dem med liten kunskap men som är nyfikna på ämnet. Varje vecka ger Gunvor Hjärtström, erfaren släktforskare och förbundssekreterare i Sveriges Släktforskarförbund, handfasta råd om hur man går tillväga.

– Den som ska börja släktforska får ofta frågan: ”Hur långt har du kommit, hur många namn har du?” Vi vill inte bara visa hur man hittar namn utan hur nära en person man komma genom arkiven, säger Gunilla Nordlund.

Premiär för Släktband med Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström i P1 den 7 november klockan 12.

Släktbands  programledare Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström
Foto: Mikael Grönberg, Sveriges Radio

Genom att besöka olika arkiv och visa på olika släktforskningsfynd visar redaktionen hur man kan skapa sig en bild av en person som har varit avliden mycket länge. Efter envist letande kan man till slut klä ett namn med en personlighet och ett historiskt sammanhang.

– Jag har släktforskat på amatörnivå. Det är framför allt mitt intresse för historia som gör att jag tycker att det är så spännande att hitta människor och förstå sammanhang de har levt i, säger Elisabeth Renström.

Gunilla Nordlund har släktforskat sedan tonåren. Som 16-åring besökte hon Landsarkivet i Härnösand för första gången. Sen dess har hon, precis som många andra släktforskare, gått vidare på många sidospår.

– När man väl börjat upptäcker man alla de unika arkiv som Sverige har. Arbetet tar aldrig slut, säger hon.
I premiärprogrammet får lyssnarna bekanta sig med en man som dog av syfilis 1880. Där visas ett exempel på hur man kan bilda sig en uppfattning om en avliden människa genom arkiven. Gunilla Nordlund fann mannen i en sjukhusjournal. Han dör endast 40 år gammal och lämnar hustru och flera barn. I den handskrivna sjukhusjournalen finns detaljerade beskrivningar om patienten. Till exempel citeras han flera gånger. Han känner speciell oro för sina barn eftersom hans hustru inte arbetar. Med hjälp av forskaren Anna Lundberg från Demografiska Databasen i Umeå tar Gunilla Nordlund reda på hur mannen kunde leva ett helt liv tillsammans med sin hustru utan att smitta henne och barnen.

Släktband har premiär söndagen den 7 november klockan 12.00, med repris den 8 november kl. 10.30 och den 9 november kl. 01.15.

(2004-10-27)