Årsboken Kalmar län 2002 har titeln Ö-land. Bokens författare gör en resa i glädje och sorg i Ölands rika historia, som sträcker sig från forntid till nutid.
Resan börjar för tusen år sedan vid tiden för kyrkobyggandet då de s.k. Eskilstunakistorna uppfördes. Den går vidare till traditionerna kring den heliga Birgittas hemkomst och visar på en möjlig handelsväg mellan Sikavarp och Köpingsvik.
Under färdens gång får läsaren ta del av hur skiftesverkshusen är konstruerade samt var gåsbänkarna placerades i husen. Gåsuppfödningen försvann så småningom som näring bl.a. p.g.a. turismen, som från slutet av 1800-talet gav badorten Borgholm en speciell prägel, särskilt genom kronprinsessan Victorias närvaro på Solliden.
Slutmålet på resan är byn Österskog, som började som ett kungligt odlingsexperiment, och som visade sig få tragiska konsekvenser för befolkningen som så småningom flyttade dit.
I boken medverkar Maria Malmlöf, Maria Brynielsson, Marie-Louise Sallnäs, Gunnar Henriksson, Kurt Genrup, Hans Medelius, Barbro Johnsson och Inger Adriansson.
Ö-land. Kalmar län 2002. Årsbok för kulturhistoria och hembygdsvård
Kalmar läns hembygdsförbund och Stiftelsen Kalmar läns museum
159 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i september 2002.