Odödliga ord och deras historia

Bokomslaget

”De hade mig i säcken men glömde knyta åt.” ”Sverige har dignat under Karl XII:s ära.” ”Tiderna förändras och vi med dem.” ”Örnen har landat.”

De bevingade orden – hur uppstod de?

Boken Odödliga ord och deras historia lyfter fram röster ur vår historia. Vad människor sagt eller skrivit när de var mitt uppe i händelserna, när det historiska skeendet avverkade en kurva eller ett vägskäl. Stig Wallerman har samlat 500 ord och citat som blivit bevinga­de. Citat och upphovsperson presenteras liksom bakgrund och anekdotiska tex­ter som ger historisk kunskap och kuriosa. Här finns bevingade ord från Bibeln och runste­nar, från kungar och politiker, från diktare och allmoge.

Boken är upplagd kronologiskt och citaten spinner en tråd genom historien. Vart och ett förtjänar att räddas från glömska. Bland de citerade finns Jesus, Julius Caesar, Gustav Vasa, drottning Kristina, Karl XII, Voltaire, Winston Churchill, Anne Frank, Karin Boye, Tage Da­nielsson, Mona Sahlin och många fler.

Ett uppslagsverk att läsa från pärm till pärm eller att slå i för att söka enskilda bevingade ord för alla som är intresserade av historia eller för språk och kultur.

Stig Wallerman är journalist och har arbetat med text och språk i många år. Han tilldelades Klarspråkskristallen 2001.

Stig Wallerman:
Odödliga ord och deras historia – 500 citat från antiken till Astrid Lindgren
Ordalaget Bokförlag
Utkom 2019