Svenskar i strid mot Hitler

Bokomslaget

Anders Kullander från Göteborg for efter andra världskrigets utbrott till Amerika och blev soldat i US Army. Han landsteg på Omaha Beach i Normandie och var med om blodiga strider på väg till Berlin. Svensken tog sig ända fram till Hitlers bunker och fotograferades vid platsen där diktatorns lik bränts.

Kullander var bara en av många svenskar som i amerikansk krigstjänst stred mot Hitler. En del ”Swedes” ingick i elitförband och många av dem tjänstgjorde med stor framgång – i luften, på marken och på världshaven – i Europa och Afrika samt mot Hitlers bundsförvant i Asien.

Svenskarna som stred i Waffen-SS har fått stor uppmärksamhet. De många fler svenskarna på den andra sidan får nu upprättelse, i en bok som innehåller en mängd hittills opublicerade uppgifter och fotografier.

Lars Gyllenhaal är författare till bland annat Tyskar och allierade i Sverige. Svensk krigshistoria i nytt ljus och Elitförband i Norden samt tillsammans med Lennart Westberg Svenskar i krig 1914-1945 och Svenskar i krig 1945-2015.

Lars Gyllenhaal:
Svenskar i strid mot Hitler. I amerikansk krigstjänst 1941–45
Lind & Co
Utkom 2018