Olle Svennings år med Erlander

”’Vill du börja arbeta på statsrådsberedningen, hos Tage Erlander?’ Det var höst 1965 och jag hade just fyllt 23, Tage Erlander hade lett landet och socialdemokratin i ungefär lika många år.”

Socialdemokraterna var i djup kris. Tage Erlands ställning var hotad. Den unge journalisten Olle Svenning följde Erlander tätt i hälarna när han förnyade och radikaliserade sitt parti. Partiledaren lyssnade kritiskt och intresserat till 68-rörelsen, våndades över EG, krigshot och sin egen hälsa. Tre år senare ledde han partiet till en jordskredsseger.

”Erlander lärde oss medarbetare att politik är den mest ’moraliska’ av alla verksamheter och att en politiker bör vara på en gång folklig, intellektuell och ha humor. Åren hos Erlander var, politiskt och mänskligt de mest lärorika under mitt yrkesliv.”

I År med Erlander skildrar Olle Svenning de dramatiska åren i maktens korridorer och berättar om ”den belästa, roliga och folkkära” politikern Tage Erlander.

Olle Svenning är författare och journalist. Han har skrivit ett tjugotal böcker, bland annat biografier om Göran Persson och Anna Lindh, och delen om Thorbjörn Fälldin i Sverige statsministrar under 100 år. Under Tage Erlanders tid arbetade han i statsministerns kansli.

Olle Svenning:
År med Erlander
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2018

Recensioner i Aftonbladet och Svenska Dagbladet.