Om Helsingborg – en utställning från nu till då

Dunkers kulturhus
Ny permanent utställning

Innehållsansvarig Anja Peterson och utställningsproducent Camilla Junger lägger sista handen vid utställningen. Foto: Caroline Flindt

Innehållsansvarig Anja Peterson och utställningsproducent Camilla Junger lägger sista handen vid utställningen. Foto: Caroline Flindt

Den 15 juni 2024 öppnade Helsingborgs tredje stora lokalhistoriska utställning på Dunkers kulturhus. Om Helsingborg – en utställning från nu till då innehåller mer kvinnohistoria och vardagshistoria, fler glömda platser och utstötta personer än tidigare. Med scenografi från teatern, skådespelare och AR-teknik får besökaren gå i närkontakt med sin lokalhistoria.

Möt Elina som emigrerade till Amerika – men skickades hem till Helsingborg igen för att hon ansågs sinnessvag. Lär känna Sara Thåström, första kvinnan i Helsingborgs kommunfullmäktige. Förstå bronsåldern genom ett barns berättelse. Upptäck Maria Persson, en bortglömd influerare inom svensk stumfilm.

– Vi har haft som mål att berätta historia ur flera olika perspektiv och lyfta människor som inte alltid synts i historieberättandet, berättar utställningsproducenten Camilla Junger.

Om Helsingborg – en utställning från nu till då har de senaste månaderna vuxit fram på tredje våningen i kulturhuset som ett samarbete mellan Helsingborgs museum, stadsteatern, stadsarkivet och kulturhuset. Den består av 1 100 historiska föremål, konstverk, foton och dokument – utvalda för att berätta stadens och traktens historia. Den beskriver tretton platser i och runt Helsingborg under olika epoker.

Genom AR-teknik kommer föremål, bilder och människoöden till liv och får färg och röst. Fyra årtusenden gestaltas genom trettio personers liv. Inlånade skådespelare och amatörer gestaltar och berättar genom AR.

Utställningen vill berätta historia genom vanliga människors livserfarenheter som levandegörs genom ett dramaturgiskt spår i utställningen. Scenograf Yvonne Ericsson från Helsingborgs stadsteater har skapat ett scenografiskt sammanhang till de historiska skeendena.

– Det här är en utställning som är riggad för tidsresor. Vi reser tillbaka med hjälp av scenografi, föremål och människor från det förflutna. I utställningar är det sällan natt eller dåligt väder, men här kan vi släcka ner och låta besökarna upptäcka att natten på Hamntorget är en helt annan historia, förklarar Anja Petersen, utställningspedagog och innehållsansvarig för utställningen.