På tapeten – Löfstad slotts tapetskatt

Löfstad slott
1 juni – 31 oktober 2021

Löfstad slott har en unik samling tapeter från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Denna tapetskatt uppmärksammas med liten utställning i den gamla kyrksalen under sommaren. Originaltapeter visas tillsammans med berättelser om sällskapslivet och kungliga besök i slottets gästrumsvåning, där tapeterna än i dag pryder rummens väggar. Här finns historier om Löfstads fornstora dagar, med ett rikt sällskapsliv och kungliga besök på slottet.

Slottets inventarier donerades till Östergötlands museum av sista ägaren Emilie Piper (1857–1926) och inredningen har stått orörd sedan dess. På väggarna återfinns tapeter med strama medaljongmönster, slingrande blomsterornament och bårder. Tapeterna omfamnar sina respektive rum i milda färger och ramar in möbler och annan inredning. De är tidsdokument för estetiska ideal.

Flera av slottets tapeter har stått som förlaga till Sandberg Wallpapers kollektion ”Löfstad”. För att åskådliggöra tapeternas prakt i dess rätta miljö har delar av kollektionen satts upp på tre meter höga väggar i utställningslokalen.