Boken Över gränsen handlar om liv och kommunikation vid gränser i olika delar av världen, främst i Norden och Östeuropa. Den innehåller bland annat en diskussion om vilka faktorer som påverkar människors beteenden och exempel på förhållandena i några gränsstäder och gränsregioner i Europa, Norden och Östersjöområdet.

Frågor som ställs i boken är:

• Vad innebär det att bo vid en gräns, där lagstiftning och levnads- villkor förändras inom några meter, och där förhållanden kan skifta mellan olika tidsperioder?
• Är gränsen ett skydd mot det främmande, eller kanske ett hinder för kontakter med likasinnade på den andra sidan?
• Hur har Europa förändrats av de senaste årens dramatiska omvälvningar, där Västeuropas territorier alltmer integreras, medan Östeuropa splittras i småstater som försöker bygga nationell enighet och samtidigt höja gränsskyddet?

Bland de fall som behandlas återfinns gränsregionerna Sverige-Norge (både under unionstiden och efter 1905), Sverige-Danmark och Tornedalen samt gränsstäder som Viborg och Narva.

Boken vänder sig främst till studerande i kulturgeografi, statsvetenskap och angränsande ämnen vid universitet och högskolor, men är också intressant för den allmänt samhällsintresserade.

Författaren Thomas Lundén är gästprofessor i politisk och etnisk geografi vid Stockholms universitet och byråchef vid Svenska institutet.

Thomas Lundén:
Över gränsen. Om människan vid territoriets slut
Studentlitteratur
224 sidor, häftad.
Utkom 2002.