Om sanna och osanna släkthistorier i Sverige

Vem har inte fått höra att ”vår släkt härstammar från vallonerna”? Detta är den vanligaste släktmyten som florerar och den finns i nästan alla familjer med rötter i Sverige. Men få vet varför äldre släktingar – ofta inte utan en viss stolthet – berättar om vallonblodet som ska finnas i släkten. Mytbildningen tog fart i början av förra seklet och hade en mörk orsak i rasbiologernas kategoriska indelning av människor.

DNA-släktforskaren Peter Sjölund skriver i boken Alla är vi valloner om hur och varför släktmyter uppstått. Det blir nedslag i norra Sveriges glamourösa Buresläkt, Drottningätten på Tjörn och jämtländska Skankeätten, med påstådda kopplingar till vikingakungar på Isle of Man. I många av dessa släkter finns de som hårdnackat håller fast vid sedan länge motbevisade släkthistorier, allt för att inte förlora länken till en ”fin släkt”.

Flera av de stora släktmyterna undersöks i dag av sanningsjagande medborgarforskare, utrustade med ett mycket kraftfullt verktyg – DNA. Men Alla är vi valloner är också en hyllning till vanliga människors liv och historia, och hur vi alla bör på gömda och glömda släkthistorier, ofta minst lika spännande som adliga ätters.

Peter Sjölund är Sveriges främste expert på dna-släktforskning. När det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping kunde klaras upp efter 16 långa år var det han som stod för genombrottet i utredningen. Genom att gå 200 år bakåt i tiden byggdes ett släktnät som ringade in mördaren. Boken Genombrottet (tillsammans med Anna Bodin) handlar om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet. Idag har Peter skapat ett helt team av experter, som hittar okända pappor med hjälp av dna.

Peter Sjölund är Sveriges främste expert på DNA-släktforskning. Han har tidigare utkommit med flera böcker om släktforskning samt Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren tillsammans med Karin Bojs och Genombrottet. Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping tillsammans med Anna Bodin.

Peter Sjölund:
Alla är vi valloner – om sanna och osanna släkthistorier i Sverige
Norstedts
Utkom 2023