Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping

När dubbelmordet i Linköping kunde klaras upp efter 16 år var det en släktforskare som stod för genombrottet. Peter Sjölund gick 200 år bakåt i tiden och byggde ett släktnät som lyckades ringa in mördaren, som greps och erkände direkt.

En lagändring hade gjort det möjligt att använda släktforskningsdatabaser och för första gången i Europa kunde ett mord klaras upp med den banbrytande metoden, ett genombrott som kan bli viktigare än fingeravtrycket. Nu väntar en lång rad kalla fall på sin lösning.

Boken Genombrottet om jakten som ledde fram till att Peter Sjölund kunde identifiera mördaren. Men också om alla liv som slogs i spillror av morden den där oktoberdagen 2004 och de anhörigas långa väntan på ett svar.

Journalisten Anna Bodin har följt Peter Sjölund från allra första början och tillsammans har de nu skrivit berättelsen om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet.

Anna Bodin är reporter på Dagens Nyheter. Hon har en bakgrund som kriminalreporter, allmänreporter och socialreporter. Peter Sjölund är Sveriges främste expert på DNA-släktforskning. Han har tidigare utkommit med flera böcker om släktforskning samt Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren tillsammans med Karin Bojs.

Anna Bodin & Peter Sjölund:
Genombrottet. Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping
Norstedts
Utkom 2021