Svenska sällskapet för antropologi och geografi grundades 1873 i Stockholm av anatomen Gustaf Retzius samt arkeologerna Hans Hildebrand, Oscar Montelius och Hjalmar Stolpe. Oscariansk antropologi utgår från en skildring av dessa fyra personer och deras olika intressen för att ge en bred bild av det sena 1800-talets antropologi och dess vetenskapliga människosyn.
Boken består av tre avdelningar. Den första behandlar omständigheterna kring sällskapets grundande. Den andra tar upp Hjalmar Stolpe och arbetet med etnografiska museet. Genom Stolpe ges en god inblick i etnografins socialhistoria och i dåtidens museivärld. Här tydliggörs också den tyska kulturantropologins betydelse för de oscarianska antropologerna. I den tredje delen, slutligen, tar Olof Ljungström upp de frågeställningar kring ras och etnicitet som uppstod i korsvägen mellan arkeologi och antropologi. Vilken roll spelade den s.k. "ariska hypotesen" och hur uppstod och utvecklades idéerna om arisk överlägsenhet inom rasbiologin?
Olof Ljungström är forskare och lärare vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. Oscariansk antropologi är en bearbetning av hans doktorsavhandling.
Olof Ljungström:
Oscariansk antropologi. Etnografi, förhistoria och rasforskning under sent 1800-tal
Gidlunds
496 sidor, häftad.
Utkom i februari 2004.