I den lilla småländska byn Blädinge ligger en övergiven Folkets Park. Dansbanan finns kvar med scenen intakt, men ingen har dansat eller uppträtt där på länge, länge. Övervuxen och ödslig ligger den där, med korvbar, chokladhjul och allt.

På en ö strax norr om Göteborg står en hel semesterby som ingen längre besöker. Och i Hallstahammar finns ett halvt hyreshus. Taket har delvis rasat, väggen på framsidan är helt borta och rummen gapar tomt ut i luften.

Runtom i landet finns det mängder av övergivna verkstäder, industrilokaler, mentalsjukhus, bostäder, bensinstationer och lekplatser. En dag, på en söndagsutflykt, upptäckte ekonomhistorikern Jan Jörnmark en tom folkpark i Lindfors av ren slump. Upptäckten inspirerade honom att uppta jakten på ruinerna av den svenska efterkrigstiden.

Bilderna på de platser han besökt resulterade så småningom i en hemsida, som besöks av nästan 15 000 personer varje månad.

Nu kommer boken om de övergivna platserna. Med uttrycksfulla fotografier, både gamla och nytagna, och skarpsinniga texter presenterar Jörnmark en grundkurs i ekonomisk historia, full av nerv och känsla.

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, arbetar vid Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg.

Jan Jörnmark:
Övergivna platser
Historiska Media
Utkom 2007