Under nästan hundra år spelade Svenska Arbetsgivareföreningen en avgörande roll i svensk samhällsutveckling. Det organisationskoncept som utarbetades sommaren 1902 visade sig vara extremt framgångsrikt. Bara några år senare var SAF landets ledande arbetsgivarförening.
I mars 2001 lades Svenska Arbetsgivareföreningen och Sveriges Industriförbund ned. Näringslivets nya företrädare heter därefter Svenskt Näringsliv. SAF:s saga är all, men finns en historia att berätta. Det görs nu av Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia och vice VD för näringslivets tankesmedja Timbro.
Rojas beskriver SAF som en paradox, en kartellorganisation som också ville försvara den fria marknadsekonomin. Den visar hur SAF hade huvudrollen både i den utveckling som ledde fram till den svenska modellens framväxt, och i försvaret av landets fria ekonomi.
I Paradoxen SAF och den svenska modellens uppgång och fall granskar Mauricio Rojas hur organisationen i sin kluvenhet finner flexibilitet och styrka. Boken ger en mer nyanserad bild av SAF än den gängse. Det är en historia som inte bara summerar och beskriver SAF som organisation utan även analyserar SAF:s roll för Sveriges utveckling under hundra år.
Mauricio Rojas:
Paradoxen SAF och den svenska modellens uppgång och fall
Timbro
94 sidor, häftad.
Utkom 2001.