Peter Englund årets Disa-pristagare

Peter Englund är en makalös berättare, med säker känsla för den vetenskapliga grunden. Hans författarskap har bidragit till att stärka historieämnet i skolan. Det konstaterar kommittén som utsett Peter Englund till årets Disa-pristagare. Priset på 25 000 kronor delades ut under kulturnatten i Uppsala den gångna helgen.

Disa-priset instiftades av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för fyra år sedan och delas ut en gång om året. Syftet är att främja populärvetenskapligt författande och prissumman är på 25 000 kronor. Disa-priset bär namn efter en fornnordisk mytologisk kvinnogestalt, Disa, vars klokhet gjorde henne till drottning. Disa-pristagaren ska enligt statuterna företrädesvis ha anknytning till Uppsala.

Peter Englund är professor vid Dramatiska institutet i Stockholm och ledamot i Svenska akademien sedan 2002. Englund, som är bosatt i Uppsala, utkom senast med Tystnadens historia och andra essäer.

”Peter Englund får priset för sin förmåga att för en stor allmänhet popularisera och konkretisera både stora och små historiska skeenden, alltid med säker känsla för den vetenskapliga grunden. Han är en makalös berättare. Hans arbeten har också effektivt bidragit till att stärka historieämnet i skolan”, skriver juryn i motiveringen.

Förra årets Disa-pris gick till författaren Fredrik Lindström och år 2002 till Karin Johannisson, professor i Idé- och lärdomshistoria.

(2009-09-27)