Premiär för Allt för Sverige

Det utlovas många kulturkrockar, skratt och tårar när de tio deltagarna kommer till Sverige i den tionde säsongen av Allt för Sverige. Programledaren Anders Lundin tar hand om de tio under säsongens åtta avsnitt som har premiär i dag klockan 20.00 på SVT1.

Efter en flygresa över Atlanten och en båtresa från Danmark till Skåne är de tio deltagarna i Allt för Sverige äntligen på svensk mark. Nu kan de påbörja vistelsen i det land deras förfäder en gång lämnade i hopp om ett nytt och bättre liv.

Deltagarna har alla olika bakgrund, vitt skilda yrken och bor utspridda över hela USA. Det finns bland annat en succéförfattare, en stagemanager, en slaktare, en kurator på ett zoo och en tidigare modell bland de tio. De kommer att få lektioner av programledaren Anders Lundin för att lära sig svenska, historia och traditioner, de kommer att bjudas på traditionella maträtter och självklart möta okända människor. Men de kommer också att tävla mot varandra, i lag och individuellt, i tävlingar som har anknytning till svenska seder och bruk. Och precis som tidigare år belönas vinnaren med en efterlängtad återträff med sin svenska släkt.

Årets deltagare är:

Sally Fransson, 37 år, Minneapolis, Minnesota (Lidköping)
Författare och yogalärare som älskar att inspirera kvinnor till att ta plats. Hennes bok ”A Lady’s Guide to Selling Out” har nyligen erbjudits filmrättigheter av skådespelerskan Meg Ryan.

Melody Sky Weaver, 40 år, Seattle, Washington (Stockholm, Östergötland)
Otypisk bibliotekarie – högljudd, extrovert och nära till känslor, vilka hon ofta och gärna ger uttryck för. Som liten åkte hon ofta med pappa på musikturnéer och hängde backstage med rockstjärnor.

Erika Newell, 37 år, Panama City, Florida (Uppsala)
Djurvän och kurator på ett zoo med stor känsla för omsorg och beskyddande. Har tidigare jobbat som förhörsledare i USA:s armé, där hennes jobb gick ut på att förhöra misstänkta terrorister.

Nicole Archer, 30 år, Saratoga Springs, Utah (Gotland)
Videoredigerare som lagt karriären på is för att prioritera omhändertagande av sin familj. Tror att hon genom sina förfäders livserfarenheter kan få reda på mer om både sig själv och Sverige.

Brittany Pearson, 40 år, Vail, Colorado (Umeå)
Slaktare med egna djur som tillsammans med sin man driver en köttaffär, där de slaktar och styckar själva. En vild och fri själ, uppvuxen på slätterna med hästar och kor.

Sharon Fabriz, 63 år, Sacramento, Kalifornien (Västergötland)
Lärare som riktat in sig på medborgerliga rättigheter och Förintelsen. Det är viktigt för henne att protestera mot orättvisor och hon har deltagit i en demonstration ihop med Greta Thunberg.

Trevor Ohlsen, 25 år, Iron Mountain, Michigan (Småland)
Från en lugn och idyllisk uppväxt i den lilla orten Iron Moutan – något av en svenskbygd. På många sätt är han omgiven av svenskhet, men har ändå aldrig satt sin fot i Sverige eller ens varit utomlands.

Michael Palmer, 30 år, Logan, Utah (Alingsås)
Stage Manager på universitet med ansvar för fyra scener – sitt kreativa drömjobb. Under somrarna brukar han dessutom turnera med stora amerikanska rockband, bland annat Evanescence.

Jon Strand, 38 år, Indianapolis, Indiana (Värmland)
Tidigare modell men idag lyckligt gift trebarnsfar. Extremskidåkning och musikproduktion är livets stora passioner. Har tillsammans med sin pappa rest över hela USA med predikanten Billy Graham.

Brett Gross, 51 år, Chealis, Washington (Västergötland)
Försäljare som älskar människor, vilket han också ser som sin bästa egenskap. Träffade kvinnan i sitt liv för 23 år sedan och är fortfarande kär. Noga med att inte stressa för mycket i livet.

(2022-01-16)

Se även SVT stoppar ny säsong av Allt för Sverige (2021-12-21)