Räddningsstationen Ramlösa Hälsobrunn
I april 1945 kom Folke Schimanski som nioårig flykting från Berlin med de vita bussarna som förde flyktingar till Sverige. Nu har han skrivit boken Tillbaka till livet om de föga uppmärksammade insatser som gjordes i Skåne för att ta emot flyktingar under mitten av 1900-talet.
Boken beskriver den roll som Ramlösa Hälsobrunn och övriga Skåne spelade i svenskt flyktingmottagande under andra världskriget och i samband med revolten i Ungern 1956. Folke Schimanski har gjort ett stort antal intervjuer med personer som kom som flyktingar eller arbetade med flyktingmottagandet.
Folke Schimanskis bok är en del i projektet Skåne i humanitetens tjänst som initierats för att ”lyfta fram Skåne som en öppen region som välkomnar den utvecklingskraft som medmänsklighet i flyktingmottagning kan utgöra”. Projektet är ett samarbete mellan Region Skåne, Helsingborgs stad, Malmö stad och Röda Korset. Boken kommer att delas ut till samtliga gymnasieskolor i Skåne.
– Vi vill uppmärksamma betydelsen av tolerans och medmänsklighet då som nu. Samtidigt vill vi lyfta fram den historiska roll som Skåne haft i svenskt flyktingmottagande, säger Rolf Tufvesson (KD), regionråd och ordförande i Region Skånes beredning för integration och mångfald.
Författaren Folke Schimanski är född 1936 i Berlin. Han har varit producent på Sveriges Radio, kulturredaktör för Computer Sweden och medarbetare i Populär Historia. Han har skrivit en rad böcker, bland annat om Weimar och DDR.
Folke Schimanski:
Tillbaka till livet. Ramlösa Hälsobrunn – en räddningsstation
Region Skåne
Utkom i augusti 2010