Radion fyller 80 år

Den 14 januari år 2005 fyller svensk rundradio 80 år. Plats för firandet är Sveriges Rundradiomuseum i Motala, som kommer att hållas öppet för allmänheten och inbjudna gäster.

– Riksdagen beslöt 1924 att rundradioverksamhet skulle ordnas så att dåvarande telegrafverket tog hand om det tekniska och det nybildade AB Radiotjänst skötte programverksamheten. Den 1 januari 1925 startade så den verksamhet som i dag sköts av Teracom och programbolag som Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Television, och det är detta vi vill fira med festligheterna i Motala, berättar Teracoms vice vd Göran Arvedahl.

– Med 80 års historia är radion, trots introducerandet av många nya medier sedan dess, fortfarande otroligt konkurrenskraftigt. Det visar inte minst det stora lyssnandet på SR, som än idag är landets enskilt mest använda medieföretag, säger Peter Örn, vd på Sveriges Radio.

Museet bjuder allmänheten på chansen att se hur Sveriges Radio Östergötland arbetar i direktsändning. Andra som finns representerade på plats är Sveriges Radios digitala radiokanal SR Minnen, SMHI och Motala sändaramatörer.

Museet öppnar redan klockan 10.00 och håller öppet till klockan 16.00, med gratis inträde. Museishopen och caféet har också öppet. Sveriges Radio, UR, SVT, Motala kommun och Teracom arrangerar också en jubileumslunch för inbjudna gäster.

(2005-01-13)