Regeringen vill ha en ny hyresmodell för kulturinstitutioner

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) på pressträffen. Bild från Regeringskansliets direktsändning.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Bild från Regeringskansliets direktsändning.

Det ska göras en översyn av hyresmodellerna för kulturinstitutioner. Det meddelade kulturminister Parisa Liljestrand (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) på en pressträff om problemen med kulturfastigheterna i Statens fastighetsverks bestånd.

Ministrarna tillkännagav att en översyn av hyresmodellerna kommer att göras och att man tittar på att ta fram en tredje hyresmodell vid sidan av marknadshyra och kostnadshyra.

– Båda modellerna är svårbegripliga vilket kan styra fel, ge fel incitament, onödigt krångel, intressekonflikter och ineffektivitet. Och det här vill vi givetvis ändra på, sa Wykman.

På kort sikt kommer det att göras ett antal åtgärder kopplade till det intäktsbortfall som Naturhistoriska riksmuseet hatt fått på grund av stängningen. Regeringen återkommer inom kort med besked angående detta.

– Jag tänker inte stå här och lova guld och gröna skogar. Vi har mycket tuffa prioriteringar att göra, sa Liljestrand.

Det som föranledde dagens pressträff är den senaste tidens händelser då Naturhistoriska riksmuseet stängts på grund av takras och Nationalmuseum flaggat för ytterligare begränsningar av öppettiderna på grund av hyreskostnader. Nationalmuseums förra chef Susanna Pettersson varnade i en debattartikel för att museet till och med skulle kunna tvingas flytta från de nyrenoverade lokalerna.

Intresseorganisationen Sveriges Museer ser dagens besked som ett steg i rätt riktning.

– Beskedet är vagare än vad vi hade hoppats på. Läget för museerna är fortfarande osäkert, men vi ser att intentionerna från regeringen är goda, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.

Enligt Naturhistoriska riksmuseets chef är det mycket positivt att regeringen ser över problematiken med både kostnadshyror och marknadshyror:

–  Det är med lättnad som jag mottagit regeringens besked om att de ska se över hyresmodellen och att se till de olika kulturverksamheternas förutsättningar. Det är ett kvitto på att vi centralmuseer är viktiga och prioriterade i dagens samhällsbygge. Vi är levande kunskapskällor som ska bestå över tid, säger överintendenten Lisa Månsson.

Statens fastighetsverk tycker att regeringens besked om översyn av kostnadshyrorna är positivt:

–  Jag vill verkligen framhålla det kloka och hållbara i att renovera gamla byggnader i stället för att bygga nytt. Det lönar sig klimatmässigt och kulturellt, och dessutom är det kostnadseffektivt, säger fastighetsverkets generaldirektör Ingrid Eiken.

(2023-09-01)

Se även ”Nationalmuseum kan tvingas flytta” (2023-08-29) och Naturhistoriska stänger på grund av rasrisk (2023-08-30)