Rekordstort intresse för Kulturhusens dag

Årets tema för Kulturhusens dag har lockat ett rekordstort antal arrangörer. ”Rum för religion” står i fokus när över 600 samfund och församlingar slår upp sina portar den 8 september. Kyrkor, tempel och moskéer visas då upp i hela landet, från Smygehamn i söder till Porjus i norr.

Kulturhusens dag arrangeras varje år i hela Europa. Initiativtagare är Europarådet och syftet är att väcka intresse och sprida kunskap om kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. Riksantikvarieämbetet har sedan 1988 varit huvudarrangör för Kulturhusens dag i Sverige. Under en söndag i september öppnas intressanta, kanske okända och ibland svåråtkomliga kulturmiljöer upp för besökare.

Inför årets tema ”Rum för religion” har alla samfund och församlingar bjudits in att delta med valfria arrangemang. Gensvaret har varit enormt. På närmare 650 platser i Sverige arrangeras visningar denna dag. Svenska kyrkan står för merparten av arrangemangen, men även frikyrkor, buddhistiska tempel, ortodoxa kyrkor, moskéer, katolska kyrkor och sikhiska tempel visas upp.

Temat för Kulturhusens Dag varierar från år till år. Förra året medverkade närmare hundra arrangörer med stadsvandringar, föredrag och lägenhetsvisningar på temat ”Bostad och centrum – vårt moderna arkitekturarv”. 1996 lockade ”Parker och trädgårdar” med nästan 460 arrangemang, ett tidigare rekord som alltså nu har slagits med råge.

Kyrkovandringar, föredrag, kristen kabaré och pilgrimsvandring för barn är ett axplock av årets arrangemang. På flera håll kan man också passa på att klättra upp i kyrktorn, titta in på kyrkvindar eller i andra rum dit man annars inte har tillträde.

(2002-07-24)