År 1919 sprängde polisen den så kallade Ryssligan i Stockholm. Ligan hade brutalt mördat påstådda sovjetagenter och sedan vräkt liken i Norrviken.

Ryssligans dåd förfärade och förbryllade allmänheten. Upphetsade debattinlägg kopplade händelserna till hotet från öst, till den ryska faran. Många svenskar hade fruktat en massinvandring från öst. Det handlade enligt dem om människor som stod helt främmande för svensk kultur och västerländsk rättsuppfattning. Ligans dåd ansågs visa på risken för att östflyktingar skulle föra med sig politisk terror och kriminalitet in i det fredliga Sverige.

I Ryssligan gör Svante Lundberg en ingående politisk-historisk analys av föreställningen om den ryska faran och hur den påverkade diskussionerna kring Ryssligan. Men Lundberg berättar också om kriminalfallet "Ryssligan" och dess gåtor: Var offren, dunkla gestalter som rörde sig i den ryska kolonin i Stockholm, verkligen bolsjeviker? Vad fick unga flyktingar att medverka i grova brott i det land där de sökt asyl? Och vem var egentligen ligans kommunisthatande ledare, kosacköversten Hadjetlaché?

Svante Lundberg är professor i sociologi vid Växjö universitet.

Svante Lundberg:
Ryssligan. Flyktingarna från öst och morden i Bollstanäs 1919
Nordic Academic Press
255 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2004.