Rytterne har landets bästa hembygdsförening

Foto: Katarina Curman

Foto: Katarina Curman

Rytterne Hembygdsförening i Västmanland har tilldelats utmärkelsen Årets hembygdsförening. Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får föreningen 10 000 kronor.

– Eftersom 2021 är hundraårsjubileum för det första riksdagsvalet med allmän rösträtt ville vi i år uppmärksamma en förening som utmärkt sig i det demokratiska arbetet. Med sitt inkluderande arbetssätt är föreningen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Så här lyder juryns motivering:
”Rytterne Hembygdsförening har utvecklats till en engagerad och lustfylld mötesplats för hela bygden. Såväl äldre som yngre inkluderas i en verksamhet som erbjuder en mångfald av aktiviteter, både på hembygdsgården och ute i landskapet. Föreningens intresse och engagemang för barnens situation förr och nu är föredömligt för hela hembygdsrörelsen. Rytterne Hembygdsförening visar styrkan i rörelsens vision om en levande hembygd öppen för alla.”

– Det är ett omfattande arbete som landets drygt 2 000 hembygdsföreningarna lägger ner varje år. Det här vill vi uppmärksamma, bland annat med en utmärkelse, säger Jan Nordwall.

Rytterne Hembygdsförening grundades 1924 och driver sin verksamhet i Rytternegården utanför Västerås.

Det var Sveriges hembygdsförbunds styrelse som utsåg Rytterne Hembygdsförening och prisceremonin ägde rum den 7 augusti i Rytterne. Utmärkelsen delades ut första gången 2016 och gick då till tre föreningar som fick ta emot priset ur prinsessan Sofias hand.

Årets Hembygdsförening
2020: Sliperiet Gylsboda
2019: Sundsjö Hembygdsförening
2018: Herrljunga Hembygdsförening
2017: Ljungdalens Hembygdsförening
2016: Snöstorps Hembygdsförening, Bureå Hembygdsförening och Fagersta-Västanfors Hembygds och Fornminnesförening

(2021-08-19)