Sliperiet Gylsboda i Skåne bäst i landet

Foto: Linda Stjernqvist

Sliperiet Gylsboda. Foto: Linda Stjernqvist

I dag mottar föreningen Sliperiet Gylsboda i Skåne utmärkelsen Årets Hembygdsförening. Förutom ära och uppmärksamhet får föreningen 10 000 kronor.

– Med sitt sätt att ta tillvara och tillgängliggöra det lokala natur- och kulturlandskapet är Sliperiet i Gylsboda en värdig vinnare, säger Maria Norrfalk, ordförande för Sveriges Hembygdsförbund.

Så här lyder juryns motivering: ”Sliperiet Gylsboda har på ett enastående sätt tagit tillvara natur- och kulturlandskapet runt en tidigare blomstrande stenindustri. Föreningen har gjort miljöerna tillgängliga för såväl turister som boende i regionen, och har i samverkan med andra lokala aktörer möjliggjort nya verksamheter och mötesplatser. Sliperiet Gylsboda har bidragit till att utveckla sin bygd till ett attraktivt besöksmål.”

– Det är stort! Verkligen fint att vi får sådan uppskattning för det vi gör. Och att vi kan göra det för vår bygd, säger Pia Lindberg, ordförande i föreningen Sliperiet Gylsboda, till Nättidningen Svensk Historia.

– Jag tror att vår strävan att bevara och belysa historien samtidigt som vi gör något nytt av den och utvecklar framåt med samverkan och bredd uppskattas. Även att vi på kort tid arbetat hårt och kommit långt med upprustningen tror vi uppskattas. Vi visar att det går att bevara det gamla samtidigt som vi tänker nytt, säger Lindberg.

Prisceremonin går av stapeln i dag på Sliperiet Gylsboda. Prisutdelare är förbundsordföranden Maria Norrfalk, som för övrigt är uppvuxen i Hässleholm. Övriga nominerade föreningar var Alingsås hembygdsförening, Delsbo hembygdsförening, Föreningen Mollösund, Upplands Väsby Hembygdsförening och Älgå hembygdsförening.

– Det är ett omfattande arbete som landets 2 050 hembygdsföreningarna lägger ner varje år. Vår statistik visar att föreningarna under ett år arbetar ideellt för ett värde motsvarande drygt 800 miljoner kronor. Det här vill vi uppmärksamma, bland annat med en utmärkelse, säger Norrfalk.

Utmärkelsen Årets Hembygdsförening delades ut första gången 2016 och gick då till tre föreningar som fick ta emot priset ur prinsessan Sofias hand.

Årets Hembygdsförening
2019: Sundsjö hembygdsförening
2018: Herrljunga hembygdsförening
2017: Ljungdalens hembygdsförening
2016: Snöstorps Hembygdsförening, Bureå hembygdsförening och Fagersta-Västanfors Hembygds och Fornminnesförening

(2020-08-02)