Så är Nils Bildt släkt med Carl Bildt

Nils Bildt. Skärmdump från Fox News

Skärmdump från Fox News

I förra veckan väckte en Nils Bildt uppmärksamhet sedan han presenterats som svensk säkerhetsrådgivare i amerikansk TV, och det har spekulerats i hur han är släkt med den tidigare statsministern Carl Bildt. Nättidningen Svensk Historia har forskat i saken och kan konstatera att de båda är släkt – om än tämligen avlägset.

Nils Bildt hette ursprungligen Tolling i efternamn och utvandrade till USA 1994. Hans mormor Inger Arvidsdotter Thorén var dotter till Arvid Bildt (1877-1956), sekreterare i generalpoststyrelsen.

Den gemensamma förfadern med Carl Bildt finns ytterligare fyra generationer bakåt i tiden: Daniel Henrik Bildt (1710-1791) som ”levde utan tjänst på sina egendomar” på Morlanda säteri i Bohuslän.

Det innebär att Nils Bildt och Carl Bildt är 7-männingar.

Nils Carl

De senaste dagarnas mediespekulationer har gjort gällande att de skulle vara betydligt närmare släkt än så. Enligt Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson lyfte Nils Bildt fram släktskapet med den förre utrikesministern när de diskuterade en eventuell rikdagskandidatur 2013.

– Han var i alla fall släkt avlägset med Carl Bildt. Jag tror det var hans mor som var kusin med Carl Bildt, säger Mikael Jansson till SVT Nyheter.

Carl Bildt själv vet inte om de är släkt eller inte:

”Ser bara i andra media att hans mormors far tydligen hette Bildt. Ingen aning om det är sant eller inte. I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver Carl Bildt i en kommentar till SVT Nyheter.

(2017-02-28)