Så formades bilden av den nordiska bronsåldern
Avhandlingen Positioning the Bronze Age undersöker hur bilden av den nordiska bronsåldern formats och ständigt formas i samspelet mellan teori, arkeologiska forskningstraditioner, bronsålderns materiella kultur och landskap samt värderingar i dagens samhälle.
Anna Gröhn går igenom de grundläggande teorier om människans samspel med den materiella verkligheten som arkeologin har använt sig av under de senaste decennierna. Framförallt behandlas teorier om social praxis och fenomenologiska perspektiv. Vidare diskuteras den skandinaviska bronsålders-arkeologins aktuella forskningskontext. De skilda forsknings-traditionerna för landskapsarkeologi och samhällstolkande arkeologi (social archaeology) diskuteras med fokus på de skilda historier om bronsålderssamhället som dessa två arkeologiska perspektiv har skapat. Bronsåldersforskningens politiska kontext analyseras också i ett europeiskt perspektiv. Här ligger fokus på hur EU:s och Europarådets främjande av ett gemensamt arkeologiskt kulturarv kan komma att påverka nya tolkningar av förhistoriska samhällen i Europa.
Avhandlingen innehåller även en studie av ett lokalt bronsålderslandskap i Stora Köpinge socken i sydöstra Skåne. Diskussionen fokuserar här på långhusen och hur utvecklingen av deras arkitektur kan uppfattas som en integrerad del av den totala samhällsutvecklingen. Den bronsålderstida människans hem – långhuset – avspeglade samhället i stort men påverkade också samhällsutvecklingen.
Stora Köpinge-studien avslutas med en diskussion av hur det lokala bronsålderslandskapet kontinuerligt återskapades genom människors val av boplatser, rörelser i landskapet och lokaliseringen av gravar, monument och speciella nedläggelser av föremål.
Anna Gröhn:
Positioning the Bronze Age. In social theory and research context
Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet
Disputation: 26 mars 2004.
Fakultetsopponent: professor Richard Bradley, University of Reading, Storbritannien.