I Svenska Färger får vi en unik genomgång av hur våra hus färgsatts under olika epoker – från medeltiden till 1930-talet. Tonie Lewenhaupts texter och Hans Hammarskiölds bilder skildrar det typiska för olika tidsperioder och vad som påverkat valet av färger och material.

Inget land har så många röda hus som Sverige, och en av anledningarna finner vi i Falun. Redan på Gustav Vasas tid, då de nybyggda kungsgårdarna färgades i lysande rött, blev Falu rödfärg en växande biprodukt för koppargruvan. Men drömmen om det röda huset för alla och envar fick vänta ända till 1800-talet, då det gick desto snabbare. Åren kring 1830 omsattes 200 ton Falu rödfärg och ett sekel senare hade åtgången mer än tiodubblats.

Självklart inspirerades man också av influenser från övriga Europa och även framtidstron i samhället hade betydelse för färgsättningen av byggnader. Medeltidens grå omålade hus som omärkligt smälte in i omgivningen kontrasterade mot 1600-talets starka färger och det tidiga 1700-talets iögonfallande färgkombinationer.

Svenska Färger vänder sig både till den kulturhistoriskt intresserade och till husägaren. Arkitekten och färghistorikern Ralph Edenheim ger kloka råd om hur man får nya hus att färgmässigt smälta in i gamla kulturmiljöer och läsaren bjuds på ett antal klassiska recept på färgblandningar från slam- och kalkfärger till linoljefärg och äggtempera.

Tonie Lewenhaupt är journalist och författare till ett flertal böcker, framför om dräkt- och kulturhistoria och trädgård. Hans Hammarskiöld är en av landets mest kända och uppskattade fotografer. Han har bl.a. medverkat i En gång i Sverige tidigare i år samt i Augustprisbelönade Minnets stigar.

Tonie Lewenhaupt och Hans Hammarskiöld:
Svenska Färger
Natur och Kultur/LTs Förlag
231 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i oktober 2003.