Stone Age Scania bjuder på den första syntesen kring Skånes stenålder. Den arkeologiska litteraturen har alltid lidit av att den varit teknisk och föremålsfixerad. Vi försöker tränga bakom föremålen och förmedla bilder och berättelser. Stone Age Scania är ett försök att skriva stenålderns kulturhistoria, säger Per Karsten, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet och en av fyra författarna till boken.
När arkeologerna började leta efter sammanhang mellan olika slags fynd framträdde en ny och djupare bild av stenålderssamhället. Det handlar om hur människor tänkte och tyckte med utgångspunkt i det digra arkeologiska materialet från Skåne i södra Sverige. Till exempel berättar boken om människorna i Tågerup för 8000 år sedan, som visade sig ha ett avancerat utbildningssystem för flintsmeder där design och funktion var oskiljaktiga. Den tid som lades ner i undervisningen visar att tillgången till mat aldrig var hotad och att människorna också var tämligen ostressade.
Stenålderns periodisering har även modifierats i Stone Age Scania. Här är den baserad på en kulturell helhetssyn snarare än skillnader i pilspetsformer eller keramikdekor. Boken är först och främst skriven för en internationell publik, men Riksantikvarieämbetets förlag hoppas också kunna locka den intresserade allmänheten.
Författarna vill sätta Skåne och Sverige på kartan, men också inspirera andra arkeologer och forskare att förmedla egna bilder. Det finns tillräckligt med material i Skåne för att berätta många historier, säger Per Karsten.
Magnus Andersson, Per Karsten, Bo Knarrström & Mac Svensson:
Stone Age Scania. Significant places dug and read by contract archaeology
Riksantikvarieämbetets förlag
256 sidor, inbuden, illustrerad.
Utkom 2004.