Släktforska i Göteborg

Att följa anfäder och anmödrar som levt i Göteborg är lite annorlunda om man jämför med hur det ser ut för övriga Sverige. Ända fram till 1883 kunde till exempel göteborgarna själva välja vilken församling de skulle tillhöra, oberoende av var i staden de bodde.

Stadens ursprungliga församlingar saknar husförhörslängder, i stället samlades uppgifterna i så kallade personalförteckningar. Lägg till detta stadsbränder som förstört arkiv och frånvaron av mantalslängder, som i många fall kan ersätta förstörda kyrkböcker.

Men tack och lov finns många andra ingångar till arkiven i Göteborg. Dessa hittas, tillsammans med mycket annat matnyttigt för släktforskare och historieintresserade, i boken Släktforska i Göteborg. Den kan läsas från pärm till pärm eller användas som ett uppslagsverk.

Mikael Hoffsten är ekonomiansvarig och förlagsadministratör på Sveriges Släktforskarförbund. Han har bland annat skrivit Släktforskarens lilla faktabok 1-3, Uniformen berättar. Från karoliner till kamouflage och Stockholmsforska. LarsOlof Lööf har släktforskat i många år och har tidigare utkommit med Sjöfarare och superkargörer. Människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731–1813 samt en rad artiklar om bland annat Göteborgs historia.

Mikael Hoffsten & LarsOlof Lööf:
Släktforska i Göteborg
Sveriges Släktforskarförbund
Utkom 2023