Släktforskardagar i Borås

Invigningen av Släktforskardagarna 2019 i Borås. Foto: Peter Kristensson/Klingsbergs Förlag

Invigningen av Släktforskardagarna 2019 i Borås. Foto: Peter Kristensson/Klingsbergs Förlag

Den 24–25 augusti arrangeras Släktforskardagarna i Borås. Arrangerande Borås Släktforskare väntar cirka 5 000 besökare.

– Jag tycker vi har fått till en bra mix med många intressanta ämnen, namnkunniga personer och även kopplingar till årets tema ”Kyrkans skatter”. Vi kommer att ha tre föreläsningssalar igång parallellt under två dagar och totalt blir det inte mindre än 30 föreläsningar, säger Monica Tengling, ansvarig för föreläsarprogrammet.

Släktforskardagarna i kongresshuset i Borås erbjuder förutom föreläsningarna också omkring 50 utställare – arkiv, föreningar, företag med koppling till släktforskning och historia. Vid invigningsceremonin talade skådespelaren Helge Skoog, kommunfullmäktiges ordförande i Borås Per-Olof Höög och Erland Ringborg, ordförande i Sveriges Släktforskarförbund.

– Släktforskning som företeelse växer så det knakar. Modern DNA-teknik, digitaliserade dokument, register och databaser möjliggör idag forskning som öppnar helt nya dörrar. Detta underlättar för släktforskning, som nu i stor utsträckning kan ske hemma med den egna datorn. Jag ser mycket fram emot att ta emot alla besökare i Borås och även att ge dem möjligheten att uppleva Borås utbud som helhet. Jag kan därför varmt rekommendera en extra natt för att även hinna med och uppleva staden som helhet, säger Viktoria Jonasson, ordförande Borås Släktforskare.

Dagen innan höll Sveriges Släktforskarförbund sin riksstämma i Caroli kyrka. Nästa år arrangeras Släktforskardagarna i Skövde.

(2019-08-24)