I gamla bouppteckningar finns många ord och benämningar som är svårbegripliga idag. Det handlar om ord på föremål eller ord som beskriver något. Vissa ord har också flera betydelser.
En stor mängd av dessa ord återfinns i Släktforskarens ordbok – nyckeln till bouppteckningar, som lättfattligt beskriver vad orden betyder. Orden har valts med tanke på variationer i region, yrke, samhällsklass och dialekt – de flesta har sitt ursprung i det samla bondesamhället under 1700- och 1800-talen. Som underlag för bokens drygt 3400 uppslagsord ligger 300 bouppteckningar från Sverige och det svenskspråkiga Finland.
Behovet att få veta vad orden i bouppteckningarna betyder har blivit större i takt med att gamla bouppteckningar allt mer blir av intresse för olika slags forskare. Många av orden är bekant för den äldre generationens människor, men förlorar sin aktualitet genom minskad användning och kommer att behöva slås upp av kommande gereationer.
Barbro Lunsjö – tidigare anställd på Svenska Akademiens ordboksredaktion i Lund – har ägnat fler års forskningsarbete åt att skriva denna bok. Den har tidigare utgivits med titeln Släktforskarens ordbok – 3400 bouppteckningsord.
Barbro Lunsjö:
Släktforskarens ordbok – nyckeln till bouppteckningar
Natur & Kultur
Utkom 2009