Gamla bouppteckningar kan ge ovärderlig information för släktforskare, historiker och andra – om man förstår vad de ålderdomliga orden betyder. I Släktforskarens uppslagsbok förklaras orden man inte hittar i dagens ordböcker. Det gäller inte bara benämningar på föremål som blänneho, sörpkar och vävrumpa, utan också adjektiven som beskriver föremålen, t ex anstruken, krönt och vedfärdig. Vissa ord har också flera betydelser.
Den här boken fyller ett stort behov. Som underlag för de drygt 3 400 uppslagsorden ligger mer än 300 bouppteckningar från Sverige och det svenskspråkiga Finland – de flesta med ursprung i det gamla bondesamhället under 1700- och 1800-talen. Urvalet representerar hela landet och olika yrken, samhällsklasser och dialekter.
Släktforskarens uppslagsbok är särskilt intressant för släktforskare, historiker och andra som kommer i kontakt med gamla bouppteckningar. Även av intresse på Åland och i svensktalande Finland. Den första utgåvan utkom 1996.
Barbro Lunsjö – tidigare anställd vid Svenska Akademiens ordboksredaktion i Lund – har ägnat flera års omfattande forskningsarbete åt att skriva denna bok. Hon har tidigare givit ut Tjugo handskrifter för släkt- och hembygdsforskare.
Barbro Lunsjö:
Släktforskarens uppslagsbok. 3 400 bouppteckningsord
Natur och Kultur/LTs förlag
123 sidor, häftad.
Utkom 2002.